• Pemilik syarikat bas lapor polis
 1 / 1 

ALOR SETAR - Pemilik syarikat bas persiaran tampil membuat laporan polis susulan penyebaran viral pelajar tahfiz dan anak yatim dari sebuah pusat tahfiz di Jitra ditinggalkan di tepi jalan sewaktu mengikuti rombongan ke Melaka, petang kelmarin.

Berdasarkan maklumat viral terbabit, pemandu bas dikatakan menghalau semua pelajar tahfiz setelah diminta mematikan lagu dangdut yang dipasang semasa perjalanan.

Susulan itu, laman rasmi syarikat bas itu dihujani dengan pelbagai luahan kesal terhadap tindakan terbabit.

Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Abd Rahim Abdullah berkata, pengadu membuat laporan setelah terbaca dalam laman Facebook sekitar jam 2.02 petang, semalam yang mengatakan bas milik syarikatnya terlibat dalam kes meninggalkan penumpang yang terdiri dari sekumpulan pelajar dan kakitangan pusat tahfiz itu.

“Berdasarkan laporan yang dibuat pengadu bagi menafikan insiden itu memberitahu bahawa kejadian berlaku di Melaka. Berlaku perselisihan faham antara guru merangkap ketua rombongan dengan pemandu bas.

“Disebabkan itu guru terbabit mengarahkan pemandu menurunkan dia dan pelajarnya di Perhentian Bas Melaka Sentral. Kes terbabit akan dirujuk ke mahkamah sivil,” katanya.

Sementara itu, menurut kenalan terdekat pemilik syarikat bas berkenaan, pihak syarikat enggan mengeluarkan kenyataan kerana kes itu sudah diserahkan kepada peguam namun, apabila mendapat arahan dari peguam, baru mereka sedia untuk menghebahkan kepada media.

Menurutnya, rakannya itu meminta maaf tidak boleh memberi kenyataan kerana berada dalam tekanan dan kes masih dalam siasatan.

Dalam pada itu, melalui tinjauan di laman rasmi pusat tahfiz itu mereka juga akan mengeluarkan kenyataan rasmi kejadian sebenarnya di Melaka dalam laman berkenaan.

Menurut kenyataan awal, mereka perlukan ketenangan supaya tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh membawa kepada unsur fitnah.