Paling Banyak Di Terjah Tau !!! Sila Gunakan Fire Fox Atau I E ..kalau Ada Malwira

Saturday, May 14, 2016

Berita N Gambar Sempoiii Kembara Musafir : Motor Rosak Di Hari ke 21 KMU Delhi

Hari ke 21 KMU
Delhi
Hari ini..kami ambil kesempatan semasa berada di Delhi utk servis motor masing2. Motor saya & hj jihad... servis di Deutsche Motoren & motor hj amin di tpt lain.
Pd hari ini jg..kami dpt berjumpa dgn Mr Geet yg tlh byk membantu kami sepanjang berada di India. Spt yg di maklumkan mlm td.. booking servis bmw tlh dibuat olehnya. Disamping itu..beliau sendiri tlh membawa motor hj amin utk servis di 1 tpt yg agak jauh & sesak perjalanannya.Tqvm Geet for all yr help.
Sementara menunggu servis motor selesai.. kami tlh pergi mengunjungi Kedutaan Malaysia di India. Agak jauh jg dr BMW. Balik dr Kedutaan.. waktu urusan di BMW pun dah nak tutup. Motor kami servis tak settle lg. Mekanik hanya seorg & kelihatan agak kurang pengalaman. Mungkin sbb tak byk motor bmw yg dipakai di Delhi. Jd exposure mekanik tersebut kurang sikit. Tp.. apa pilihan yg kami ada. Kena servis & check jg lah motor sbb nx tpt yg nak boleh servis pun di Dubai. Harga servis di Delhi boleh tahan jg. Rasanya lebih mahal dr di Malaysia.

Datang K BMW servises..more klik




Berjumpa Dengan MR Geet Mr Geet yg tlh byk membantu kami sepanjang berada di India

mengunjungi Kedutaan Malaysia di India




Motor Pun Belemoih



Motor Hj Aswadee Rosak


Discuss pasal motor Hj Amin yang rosak..kami pun check battery



warga local yg di tepi jln yg bantu utk panggilmekanik utk motor Aswade. 

15 minit kami sampai di bmw.. baru Mr Geet sampai dgn motor Hj Amin. Kelihatan letih Mr Geet. Mungkin sbb trafik jam yg teruk. Aswade decide nak servis motor disempadan Pakistan nanti sbb baru servis di stop kami sebelum ini.
Kami buat keputusan utk keluar jg dr Delhi walaupun sudah mula nak gelap bila selesai servis motor kami. Kami pun bergerak keluar & keadaan jln masih lg sesakwaktu itu.
Baru berjln tak sampai 2 km.. Hj Amin bunyi kan hon minta saya berhenti. Hj Jihad & Aswade dah di dpn. Hj Amin kata motornya agak semput & lampu abs & traction sekjp menyala sekejap padam. Saya kata kita p tgok kt stesen minyak dlm 5km di dpn sbb selesa sikit nak check compare dgn di tepi jln yg tgh sesak.
Bila jln saja .. nampak Hj Jihad & Aswade tunggu di tepi jln & saya bg isyarat jln n pergi ke stesen minyak. Di sbbkan sesak & dah gelap.. maka kami.terputus.Bila sampai stesen minyak saja.. sy isi minyak & tunggu yg lain tp tak sampai2. Dlm 2 minit lepas tu..Aswade telefon bg tau..motornya rosak & tak boleh start. Lepas tu..Hj Amin pula call bg tau.. motornya pun langsung dah x boleh start. Kong terus.
Allahu Akbar. Saya pun patah balik. Dlm 2 kilometer..saya nampak semua sahabat2 ada ditepi jln. Discuss pasal motor Hj Amin..kami pun check battery. Selepas di ketatkan cable battery yg didapati longgar..motor Hj Amin dah boleh start & bila try ride..problem tak ada lg & problem settle. Alhamdulillah.
Dlm masa yg sama ..ada warga local yg di tepi jln yg bantu utk panggilmekanik utk motor Aswade. Lepas tukar spark plug & masuk minyak hitam..motornya makin problem. Mekanik tersebut minta utk bw motor Aswade ke tpt repairnya yg dlm 5 minit brjln kaki. Aswade setuju & motornya ditolak oleh mekanik tersebut & Aswade tumpang motor warga India tersebut.
Kami buat keputusan cari hotel berdekatan & hotel yg kami pilih adalah Hotel Centrum yg dlm 6 km dr tpt motor Aswade sdg dibaiki.
Setakat catatan ini dibuat..saya tunggu di hotel & standby Aswade call sekiranya perlu ke tpt motor utk ambil dia atau lain2 hal. Saya baru ckp dgn Aswade & masalah motornya dah dpt dikesan & mekanik tersebut tgh pergi beli barang atau spare parts yg diperlukan.
InsyaaAllah..motor Aswade akan ok mlm ni. Hotel pun dkt saja dgn tpt repair motor.
Doakan utk Aswade & kami semua & semoga segalanya dipermudahkan olehNya. Aamiin.
Post a Comment

Rumah Rehat Muslim

Rumah Rehat Muslim

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung