JOHOR BAHRU - Seorang pegawai kerajaan ditahan pihak polis, semalam bagi membantu siasatan bersabit kes pembunuhan kejam seorang kerani wanita sebuah sekolah agama di Muar berumur 29 tahun pada 16 November lalu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Johor, Senior Asistan Komisioner Kamarul Zaman Mamat berkata, tangkapan dibuat pasukan JSJ Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor dan JSJ Muar kira-kira jam 6 petang, semalam.
Menurutnya, suspek yang berumur 30 tahun ditahan di rumahnya yang merupakan jiran terdekat kepada mangsa yang ditemui mati dijerut Isnin lalu.x"Suspek menjadi orang yang disyaki ditahan kerana gagal memberi keterangan yang memuaskan kepada pihak polis semasa siasatan dijalankan.
"Terima Kasih kepada masyarakat yang telah menyalurkan maklumat kepada pihak polis dalam membanteras kegiatan jenayah kejam Ini," katanya.
Kamarul berkata, hasil ujian saringan air kencing suspek yang telah berkahwin dan mempunyai dua cahaya mata itu  adalah positif dadah jenis amphetamine.
"Hasil semakan juga turut mendapati suspek mempunyai dua rekod jenayah lampau bersabit kesalahan jenayah kekerasan dan memiliki dadah," katanya.
Media 17 November lalu melaporkan seorang wanita ditemui mati dijerut dengan pengikat langsir ketika pulang seketika untuk mengambil barang di kediamannya di Taman Setia Kasih, Muar.
Mangsa ditemui jirannya, Aminah Syukur, 34, dalam keadaan terbaring dengan leher dijerut menggunakan tali pengikat langsir di depan pintu sebuah bilik, dipercayai dirompak dan dibunuh.