Paling Banyak Di Terjah Tau !!! Sila Gunakan Fire Fox Atau I E ..kalau Ada Malwira

Wednesday, January 7, 2015

Sempoi : Kisah Anak Iban Jadi Sukarelawan, Bantu Mangsa Banjir Di Pantai Timur


Membaca perkongsian cerita dari lelaki yang bernama Syahril A. Kadir ini, membuatkan kami terasa berterima kasih kerana mengembali lagi rasa kemanusiaan dalam diri.

Dikala warga pantai timur dilanda musibah banjir, ada juga cerita-cerita yang menarik untuk dikongsikan bersama.

Kali ini, cerita mengenai seorang lelaki berbangsa Iban turut menghulurkan bantuan di pantai timur bagi membantu mangsa-mangsa banjir. Baca cerita yang dikongsikan oleh Syahril. Moga dapat membuka mata kita semua, membantu orang yang memerlukan bantuan, usah mengira bangsa dan agama.

CERITA 16: ANAK IBAN MENABUR BAKTI.

Ketika kami sedang 'bergelut' mencari dana dan sumbangan sebelum bertolak ke Gua Musang kelmarin, HEro Gevinsa atau Jack adalah orang paling awal menyuarakan hasratnya untuk menjadi sukarelawan.

Katanya dia tak mampu nak sumbang lebih-lebih, tapi kalau setakat tenaga, dia janji nk bagi 110 peratus nk bantu mangsa banjir di Kelantan. 

Mula-mula kami agak skeptikal juga, maklumlah Jack beragama Kristian, orang Iban, bertatu punyalah besor...takutlah dia susah nak menyesuaikan dirinya dengan budaya penduduk tempatan. 

Namun bila sampai di zon bencana, Jack bertukar menjadi sangat LUAR BIASA, bekerja tanpa henti dari pagi membawa ke malam! Dia ibarat Rentap, pahlawan terkenal Iban, berjuang habis-habisan membantu mangsa banjir.

Perbezaan agama dan budaya dia tolak tepi dulu. Lumpur, semak, samun, banjir dia redah semacam. Syabas anak Miri, syabas anak Iban, oghang Saghawak pasti bagga! ‪#‎prayforpantaitimur‬

Kredit : Syahril KadirPost a Comment

Rumah Rehat Muslim

Rumah Rehat Muslim

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung