SHAH ALAM - Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mendakwa penangkapan bekas Timbalan Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan adalah cubaan untuk menutup mulut sesiapa sahaja yang cuba untuk membongkar penyelewengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Mahfuz menggesa Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjelaskan situasi penangkapan Khairuddin kepada rakyat Malaysia.

"Tafsiran mahkamah atau peguam manakah manakah yang digunakan PDRM untuk mengatakan sebarang aduan rasmi kepada pihak berkuasa adalah suatu tindakan yang bersalahan dengan prinsip-prinsip di dalam sistem demokrasi berparlimen?

"Sesungguhnya rakyat Malaysia yang waras dapat melihat bahawa yang tergugat dengan laporan demi laporan yang dibuat oleh Khairudin bukanlah sistem demokrasi berparlimen atau Perlembagaan negara ini, " katanya dalam satu kenyataan medianya hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Khairuddin direman enam hari]

Mengulas lanjut Mahfuz mendakwa, maka cara paling mudah adalah dengan menangkap individu-individu yang berani seperti Khairuddin.

"Justeru, saya mengambil kesempatan ini untuk mendesak supaya Khairuddin dibebaskan segera dan tidak diancam atau disekat pergerakannya. Jika Perdana Menteri merasakan Khairuddin melakukan perbuatan fitnah ke atas dirinya, maka saya mencabar Perdana Menteri agar memfailkan saman di mahkamah.

"Jangan sekali-kali menyalahgunakan kuasa dengan memperalatkan pasukan polis dan lain-lain agensi kerajaan untuk menekan Khairuddin atau sesiapa sahaja yang menggunakan kaedah dan saluran yang sah untuk menuntut siasatan dijalankan ke atas Perdana Menteri di dalam kes 1MDB," katanya.

Khairuddin yang ditahan oleh polis pada petang Jumaat lalu, telah dikenakan perintah reman selama enam hari berkaitan dengan isu 1MDB
.