Paling Banyak Di Terjah Tau !!! Sila Gunakan Fire Fox Atau I E ..kalau Ada Malwira

Sunday, February 28, 2010

Sepetang Di Hutan Paya Bakau, Semeling, Merbok, Kedah

Galeri Hutan Paya Bakau

Di Atas Jeti Semeling


Berlatar belakang Paya Bakau

Bersama Keluarga
Salam buat semua,

Semalam Mas Aji dan keluarga pulang ke Kampung Isteri di , Yan Kedah untuk menziarahi bapa mertua di sana. Tiba di Kg Singkir Laut, Yan , Kedah Mas AJi dan keluarga bertemu dengan Adik Ipar dari Johor datang pulang bercuti ke kampung. Dah lama Mas Aji tak bertemu dengan mereka, maklumlah semua sebuk dengan tugas masing masing.

Mas AJI pulang sebelah petang dan singgah sebentar di Hutan Paya Bakau, Semeling, Merbok , Kedah, Satu tempat yang menarik untuk dilawati oleh semua orang khasnya warga Kedah. Disini disediakan satu galeri hutan paya bakau dan , contoh dapur yang membakar kayu bakau yang hendak dijadikan arang. Apa yang hendak di ceritakan disini ialah tentang keadaan semulajadi hutan paya bakau yang masih lagi belum diterokai , dan di tepi hutan paya bakau diserikan dengan sungai Merbok yang mengalir sepanjang hutan paya bakau. Kerajaan Negeri Kedah telah menyediakan satu galeri sejarah paya bakau di Kawasan ini ( tetapi belum di rasmikan lagi ). Setelah penat berjalan dan bergambar singgah sebentar di restotarn 8 beradik ( yang dimiliki oleh sahabat Mas AJi , Mohd Shukor ) terletak disebelah jeti Semeling, untuk makan petang. Selepas Solat Magrib Mas Aji Pulang Ke Butterworth,

Kesimpulan : Paya bakau Adalah anugerah Allah kepada kita semua, maka jagalah ia, kerana hutan paya bakau menyimpan berbagai khazanah akuakultur di dalamnya. Allah jadikan paya bakau adalah untuk tempat pembiakan serta melindungi habibat sahabat yang menghuni di dalam air, yang mana ianya satu hari menjadi makanan kita. Peliharalah dan jagailah ia..
"Kerosakan diatas muka bumi ini samada di darat atau dalam laut adalah kerana tangan-tangan manusia sendiri "

sila layari Apa Khabar Orang Kampung_Mas Aji_ http://www.kachipemas.blogspot.com/
Post a Comment

Rumah Rehat Muslim

Rumah Rehat Muslim

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung