KEPULAN asap dan percikan api di gerai Burger Junction menarik perhatian orang ramai untuk melihat dengan lebih dekat cara penyediaan burger istimewa itu.
KEMAS beruniform seperti chef, dua orang lelaki di gerai Burger Junction begitu tekun menyediakan pesanan pelanggan yang berkunjung ke gerai mereka.
Seawal pukul 7 malam, gerai kecil yang terletak di Jalan Pandan Aman, Pandan Indah, Ampang itu dibuka bagi menyambut kehadiran pelanggan yang kebanyakan daripadanya merupakan pelanggan tetap bisnes mereka.
Sekali pandang, mungkin orang ramai beranggapan bahawa ia sekadar menyajikan burger biasa. Namun, sebenarnya terdapat keunikan di sebalik bisnes yang baru memulakan operasi Februari lalu itu.
Menggunakan teknik kukus dan gril untuk memasak burger, pengusahanya Nor Afif Rahimi, 24, ramah bercerita mengenai idea tersebut yang telah wujud sejak dia berumur 18 tahun.
“Jika kita lihat burger biasa yang digoreng, dagingnya akan ditekan-tekan di atas kuali leper hingga menyebabkan jus dalam daging menjadi kering. Teksturnya juga menjadi liat.
“Namun dengan teknik mengukus dan gril, daging burger menjadi lembut lantas membuatkannya mudah dipotong dan dikunyah. Jus berperisa dalam daging juga dapat dikekalkan,” jelas Afif.
Pada masa yang sama, menurutnya, teknik tersebut turut menyingkirkan kandungan lemak dalam daging iaitu lemak tersebut akan terkumpul di bahagian bawah pengukus.
Graduan Sains Pentadbiran Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu memberitahu, sekurang-kurangnya 10 minit diperlukan bagi mengukus burger tetapi tiada masa maksimum diperlukan kerana daging kukus tidak akan terlebih masak.
Semangat untuk berjaya dalam diri anak muda kelahiran Kuala Lumpur ini tidak pernah padam bahkan dia percaya perniagaan burger kukus dan gril yang dijalankannya kini mampu menjanjikan masa depan cerah buatnya.
Menyedari faktor merebut peluang sebagai salah satu resam berniaga, dia tidak mengambil masa yang lama untuk membuka gerai kedua Burger Junction. Awal April lalu, Afif menambah cawangan gerainya di padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).
Risiko yang diambil dirasakan berbaloi kerana sambutan di kedua-dua gerai amat menggalakkan. Dalam sehari, purata 200 biji burger berjaya dijual bagi kedua-dua gerai.
22 comments:
dulu2 oghang pandang lekeh je pade penjuei beger ni....sekaghang hebat....siap bukak cawangan lagi.....kalo kat lembah kelang ade Otai Burger..... kat Ipoh ade nice burger...... banyak cawangan deme niii
singgah makan burger.
makasih..
d08..betul tu..dulu depa kata org jual buger lekehkan
kena try ni..kurang kalori..bole diet!!
su penah rasa sekali je ...
memang berbeza....pure rasanya
terima kasih
mr Thomas
afuan Shah...kena try ye..baru tau
idea ni baru nak wat kat cni...rupanya dah ada yg wat...tp takpe itu rezki dia..
kalau sedap nak juga try nih..:)
semalam nengok buger ulau terus tersentap nafsu makan buger
terima kasih
su..boleh cuba la
idea loq...Tak pe..boleh cuba mana tau rezeki kita
terima kasih
Mok & Sons;;sodap bro
Erynaakma...tak pe..jangan fikir ye
Nak try la nnt..huhu...
aku kalau makan hot dog...aku rebus jer...tak goreng..huhu
Tq Naz..cuba lah
Assoy..makasih ye
satu idea yang baik untuk membuka pasaran baru
belum pernah mencubanya
tak tau la suka ke tidak
hehe
Terima kasih
fromme2u
Teh : selamat mencuba
1st time dengar nama nih...
kat sini belum nmpak lagi gerai burger kukus ..
usaha kreatif satu peluang untuk berjaya....
terima kasih sudais
ya di Alor Star Belum ada lagi ye
kena burger kukus dgn teh ok la
tau xpe...best nye la
mau cuba ye...
cam best je beger ni
Post a Comment