PAKA - “Aku takkan keluar selagi perempuan ini tak mampus” jerit seorang wanita setengah abad membuatkan jantung orang sekeliling yang memerhati berdegup kencang dan sebahagian daripada mereka mula seriau serta meremang bulu roma.
Beberapa lelaki dan wanita terpaksa memegangnya apabila dia mula meronta serta menjerit bagaikan hilang akal.

Bagaimanapun dalam ratusan mata yang memerhati, tiada siapa pun berganjak dari tempat duduk masing-masing dan mereka terus menunggu penuh sabar dan debar.
Bukan pekikan wanita yang kerasukan itu membuatkan mereka terus menanti, tetapi ada perkara lebih penting dihajati iaitu ingin bertemu dengan pengamal perubatan tradisional atau perubatan Islam, Norazman Al-Banjary, 44, dan tujuannya tidak lain tidak bukan ialah untuk menjalani rawatan akibat disihir, mengalami gangguan jin dan saka.
Hebatnya penangan lelaki itu yang lebih popular dengan panggilan 'Ustaz Jin' hingga membuatkan orang ramai sanggup menunggu berjam-jam lamanya dan sebahagiannya juga sanggup menunggu sehingga Subuh.
Hanya dengan bacaan ayat suci al-Quran untuk merawat pesakit yang didakwa terkena gangguan jin, saka, disantau dan pelbagai lagi masalah berkaitan makhluk halus, 'Ustaz Jin' terus menjadi buruan.
Sinar Harian berpeluang bertemu dengan lelaki berkenaan ketika sesi rawatan yang dijalankan di Kampung Nibong, baru-baru ini, dan merungkai apa sebenarnya keistimewaan bapa kepada lapan cahaya mata itu serta turut menyaksikan sendiri sesi rawatan yang dijalankan secara terbuka.

Pesakit datang dari serata tempat
Norazman berkata, kehadirannya ke Paka bagi memenuhi permintaan ramai dan rawatannya tidak tertumpu di satu-satu tempat sahaja, tetapi sering bertukar lokasi.
Menurutnya, ilmu perubatan yang diamalkan adalah warisan nenek moyang dan menjadi prinsipnya untuk menentang perkara tahyul atau cara yang boleh mendatangkan syirik.
“Sebelum ini saya aktif menjalankan rawatan di Indonesia iaitu kira-kira lapan tahun lalu dan sejak tiga tahun kebelakangan ini, saya berada di Kelantan.
“Pesakit yang datang dari serata tempat di seluruh negara. Walaupun jauh mereka sanggup datang semata-mata untuk berubat dan mahu bebas dari gangguan jin atau sebarang serangan makhluk halus. Atas permintaan ramai sejak beberapa bulan lalu, saya berada di Kerteh dan selepas itu barulah di Paka,” katanya.
Salasilah keluarga beliau di Indonesia dan Melaka memang terkenal dengan rawatan seumpama itu dan beliau merupakan generasi keempat mewarisinya.
Kebiasaannya sesi rawatan bermula selepas Isyak iaitu kira-kira jam 9 malam dan ia berterusan sehingga Subuh, malah masih ramai yang datang tidak sempat dirawat.

400 pesakit setiap malam
Kata suami kepada dua isteri itu, setiap malam tidak kurang 400 pesakit menanti untuk melakukan rawatan, tetapi dengan masa yang ada, tidak semua dapat dipenuhi.
“Saya lakukan rawatan di Paka, tapi yang datang bukan saja penduduk di sini, tapi ada dari negeri lain.
“Walaupun lakukan rawatan secara percuma tapi saya tidak anggap ia satu kerugian dan niatnya untuk bantu masyarakat kerana jika terkena gangguan jin, sihir, saka atau makhluk halus.. bukan sahaja yang terkena menanggung seksa, tapi ahli keluarga lain akan terheret sama.
“Kaedah digunakan memang berbeza dengan bomoh atau pengamal perubatan yang ada membaca jampi serapah atau mantera kerana kekuatan hanya bergantung kepada ayat al-Quran. Apa yang saya amalkan ialah bacaan Al-Fatihah, Ayatul Qursi dan tiga Qul tetapi caranya mestilah betul,” katanya.
Menurutnya, merawat gangguan sebegitu tidak akan hilang sekelip mata dan dengan sekali rawatan ia tidak akan sembuh.
“Masa yang ada banyak dihabiskan bersama pesakit dan dalam sehari saya hanya tidur selama empat jam kerana setiap waktu ada yang menunggu. Saya tak sanggup hampakan mereka,” katanya.

Berhadapan pelbagai kerenah pesakit
Cabaran ketika menjalankan rawatan adalah perkara biasa baginya dan beliau sudah berdepan dengan pelbagai kelakuan pesakit ketika kerasukan.
“Ketika menjalankan rawatan, sekiranya ada gangguan, pesakit akan kerasukan dan mereka boleh bertindak di luar kawala
n