Paling Banyak Di Terjah Tau !!! Sila Gunakan Fire Fox Atau I E ..kalau Ada Malwira

Tuesday, May 3, 2016

Berita Sempoiii.Hari Ke 10 Kembara Musafir ke Tanah Suci Dengan Kapcai

Hari ke 10 KMU
Mae Sai  Thailand- Tachilek - Keng Tong Myanmar
160km

Perjalanan kami td bermula pd pkl 8.30 pagi. Di Imigresen Mae Sai Thailand..proses dokumentasi tak ada masalah..hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit saja utk selesai.

Di Imigresen Tachilek Myanmar mengambil masa yg agak lama ..lebih kurang 4 jam stgh walau pun dgn pertolongan drpd ejen. Drpd proses cop pasport dgn imigresen, urusan carnet dgn kastam & urusan temporary registration licence.. Apapun..saya boleh katakan semua proses  dokumentasi tersebut berjalan dgn lancar.

Perbezaan waktu di antara Malaysia & Myanmar adalah lewat 1 jam stgh.. contohnya jika di Msia pkl 8 pagi, di Myanmar pkl 6.30 pagi.

Sepanjang perjalanan..cuaca masih lg panas.
Kami berhenti solat & mkn di salah 1 gerai di tepi jln sebaik selesai urusan dokumentasi. Memandangkan di Myanmar sukar utk dpt makanan  halal..kami masak & order air saja di gerai tersebut. Saya dapati penduduk Myanmar agak peramah & very helpful setakat ini. Cuma masalah bahasa sedikit. Tak ramai yg boleh berbahasa English. Owner gerai memberi kerjasama sepenuhnya utk kami masak di atas meja digerainya. Nak solat di situ pun dibenarkan tanpa sebarang masalah. Jerome Low..adik yg fasih berbahasa English byk bantu kami utk tukar duit currency Myanmar iaitu Kyats & jg menjadi jurubahasa semasa kami nak beli simcard sebaik kami tiba di pekan Keng Tong. . Tqvm Jerome for the help.

Tidak spt di Thailand.. perjalanan kami di Myanmar diuruskan oleh ejen termasuk pemilihan hotel. Bayaran yg dikenakan kpd kami adalah sebyk USD 660 seorg. Bayaran tersebut  adalah termasuk utk bayaran hotel, visa, temporary registration licence & juga wakil2 ejen & transportation mereka accompany kami sepanjang berada di Myanmar. Sepatutnya kami akan berada di Myanmar selama 5 hari 4 mlm tapi memandangkan kami dah delay masuk Myanmar selama 4 hari... ..kami singkatkan 1 hari berada di Myanmar kpd 4 hari 3 mlm saja.

1st stop kami di Myanmar adalah di pekan Keng Tong & ejen tlh memilih Hotel Golden Star  utk penginapan kami mlm ni. Utk saya ..hotel ini consider sgt selesa.. Tak ada apa yg sy nak complain. Pekerjanya pun ok.

InsyaaAllah .. kami akan meneruskan perjalanan ke  Namsang esok. Doakan supaya segala perancangan kami berjalan lancar & segala urusan kami dipermudahkan olehNya. Aamiin





Post a Comment

Rumah Rehat Muslim

Rumah Rehat Muslim

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung