5 makanan paling busuk di dunia!
Kebanyakan rakyat Malaysia pasti berasa lucu setiap kali melihat warga asing kali pertama mencium bau durian.
Raja buah itu mempunyai reputasi di luar negara sebagai buah berbau busuk dan ada yang menyamakan baunya seperti sampah reput.
Malah, durian juga sering disalah anggap sebagai ancaman bom yang mencetuskan panik dibimbangi berlakunya kebocoran gas atau senjata biologi.
Namun, adakah durian makanan paling busuk di dunia? Secara realitinya, terdapat pelbagai makanan lain dinikmati seluruh dunia yang mempunyai bau menyengat hidung sesiapa saja.
Malah, ia sebenarnya mungkin mempunyai rasa yang begitu sedap, seperti durian. Ini adalah lima makanan berbau busuk yang boleh memotong selera anda.
1. Surstromming
Bayangkan satu hidangan berbau busuk yang kuat, berlegar-legar di ruang dapur sehingga berhari-hari malah ia melekat pula pada pakaian anda untuk tempoh masa lama.
Itu adalah surstromming, makanan Sweden yang membuatkan orang tertanya-tanya bagaimana negara yang menghasilkan jenama Ikea memiliki makanan seumpama itu.
Diperbuat daripada ikan hering jeruk, ia direndam dalam cecair masin sebelum dipindahkan dalam bekas dan ditinggalkan menjadi jeruk untuk sekurang-kurangnya setahun.
Hasilnya, ikan masin yang berbau busuk atau sering disamakan seperti bau mayat reput, lampin terpakai atau telur busuk.
Dalam satu kes mahkamah di Jerman, seorang pemilik rumah menghalau keluar seorang lelaki dari rumah sewanya kerana membuka satu tin surstromming di dalam rumahnya.
Mahkamah turut bersetuju dengan tindakan itu selepas surstromming dibawa di hadapan hakim!
2. Natto
Sarapan pagi popular di Jepun yang disukai oleh murid sekolah ini diperbuat daripada kacang soya peram dan ia mempunyai tekstur melekit serta berbau kuat.
Walaupun dikatakan mempunyai pelbagai khasiat kesihatan, tidak dinafikan baunya juga boleh membuat sesiapa saja menjauhkan diri.
Bau natto diumpamakan seperti keju yang sudah luput tarikh dan bau stokin yang tidak dicuci. Malah, lebih teruk bila ditambah dengan rupanya yang melekit.
Ada yang menyamakan baunya dengan ammonia, menyebabkan ia sukar ditelan.
Bagaimana pun, di Jepun, natto dimakan sebagai hidangan tambahan sepanjang hari dan sering disajikan dengan nasi atau bersama sushi dan mi.
3. Hakarl
Satu lagi makanan yang baunya menyengat hidung ialah dari Greenland, iaitu sering dinikmati ketika perayaan.
Sama juga seperti surstromming, ia adalah sejenis makanan laut tetapi diperbuat daripada daging ikan jerung yang dijeruk.
Daging itu sebenarnya dikatakan beracun jika dimakan segar dan hanya selamat dimakan selepas ditanam selama beberapa bulan.
Selepas melepasi tempoh itu, daging yang tinggal akan dikeringkan selama beberapa bulan sebelum dihidangkan sebagai hakarl.
Hakarl dikatakan mempunyai bau seperti ammonia yang menyebabkan ia seakan bau hancing hingga orang yang pertama kali ingin mencubanya terpaksa mencubit hidung untuk mengelakkan bau busuknya.
4. Tauhu Busuk
Orang yang memberi nama makanan ini harus dipuji kerana begitu berterus-terang.
Makanan snek yang popular di China ini mempunyai bau yang kuat menyebabkan pelancong memberi reaksi kurang menyenangkan hingga berair mata.
Apa yang menyebabkan reaksi itu? Bau itu disamakan seperti kaki yang tidak dicuci, najis manusia dan sampah reput.
Kebanyakan peminat makanan ini pasti bersetuju bahawa lebih busuk bau, lebih sedap rasanya.
Kepercayaan ini menyebabkan tukang masak berlumba-lumba untuk menghasilkan tauhu paling busuk.
Apa yang lucunya, mereka yang mampu menahan bau itu mendapati teksturnya agak tawar dan lembut dalam kulit yang rangup.
5. Vieux Boulogne cheese
Jarang berlaku apabila kajian sains membuktikan sesuatu berbau busuk tetapi ini yang berlaku pada keju Perancis.
Pada 2004, panel saintis dalam bidang bau dan hidung elektronik berteknologi tinggi merumuskan bahawa keju Vieux Boulogne adalah paling busuk di dunia.
Mereka yang kurang bernasib baik tercium produk keju ini menyifatkan baunya seperti sayur busuk dan tahi lembu.
Seperti kebanyakan keju, Vieux Boulogne sangat berharga di tanah airnya apabila keju unik ini dicelup dalam bir ketika proses penghasilannya.
Walaupun baunya agak menjijikkan, namun ia mempunyai tekstur yang lembut dan lemak.