Nuffnang

Friday, April 23, 2010

5 Pelajar Pondok Pakai Serban Bebas

Gambar Hiasan Sahaja
TUMPAT – Mahkamah Majistret Tumpat di sini hari ini membebaskan dan melepaskan lima pelajar sebuah sekolah pondok atas kesalahan tidak memakai topi keledar tetapi sebaliknya memakai serban ketika menunggang motosikal, dua tahun lalu.
Majistret Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan telah berjaya menimbulkan keraguan yang munasabah dalam kes tersebut.
Sebaik sahaja Raja Norshuzianna Shakila selesai membacakan penghakimannya, kelima-lima pelajar itu Adli Abd. Halim, 22; Ahmad Hafiz Shaari, 24; Mohd. Hafizul Mohamad, 22; Mohd. Azam Mohd. Arifin, 24; dan Che Mohd. Noor Che Soh, 28; kelihatan sebak dan beberapa daripada mereka mengalirkan air mata.
Kelima-lima pelajar Pondok Al-Madrasah Ad-Diniah Al-Yusufiah, Gelang Mas, di sini, ditahan dalam sekatan polis di Kampung Geting, dekat sini, pada pukul 12.30 tengah malam, 28 April, 2008, semasa dalam perjalanan pulang dari menghadiri upacara sembahyang jenazah di sebuah masjid.
Mereka didakwa mengikut Kaedah 4 (motosikal topi keledar keselamatan) 1973 dan kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang dibaca bersama Seksyen 128(1) akta yang sama. – Bernama
Abu luqman : pakaian pelajar sekolah agama memang macam tu, ikut sunah nabi, tak salah mereka memakai serban, dulu pun pak lebai pakai serban ok je.. terima kasih kepada Majistret Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat ..Takbir..Allah hu Akhbar.
sila layari http://www.kachipemas.blogspot.com/

3 comments:

ucuuu said...

nak tnya ni,,,mereka ni kene tangkap 2 thn yg lepas??? dan baru di bebaskn sekarang ke????

Penulis Rindu said...

ya ucuuu..tapi tak masuk dlm lokap kut.. cuma di jamin mahkamah , sementara dibicarakan

ucuuu said...

ooo,,,,mcm gitu cerita nya..mcm lawak la pulak dgr ..huhuh... mcm2...

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung