Nuffnang

Tuesday, April 20, 2010

Kompaun JPJ Naik 333 Peratus

Kesalahan penggunaan plat kenderaan juga bakal dikenakan kompaun yang lebih tinggi selepas pindaan Akta Jabatan Pengangkutan Jalan diluluskan di Dewan Rakyat. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR - Para pemilik kenderaan dan pengguna jalan raya perlu lebih berhati-hati selepas ini berikutan kadar kompaun maksimum kesalahan jalan raya akan dinaikkan daripada RM300 kepada RM1,000 tidak lama lagi.
Kenaikan kira-kira 333 peratus itu berikutan pindaan ke atas Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang akan dikuatkuasakan kelak.
Peruntukan itu adalah antara 51 Fasal pindaan yang terkandung di dalam Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Rahim Bakri di Dewan Rakyat semalam.
Antara pindaan lain yang dicadangkan termasuk menaikkan umur kelayakan memohon lesen memandu motosikal daripada 16 tahun kepada 17 tahun. Penalti bagi kesalahan melanggar umur kelayakan itu juga dinaikkan daripada tidak melebihi RM2,000 kepada tidak kurang daripada RM1,000 dan tidak lebih daripada RM5,000Abu luqman : Berhati hati lah wahai sahabatku apabila memandu , semua dah naik harga..gaji kita dok tahap lama jugak...buat masa nie jaga diri dan keluarga anda la.. berhati hati dijalan raya ye, nanti kena saman tak mampu nak bayar pula.
.sila layari http://www.kachipemas.blogspot.com/

3 comments:

mama affan said...

mmg tinggi..tapi..

rizal jabai said...

huwaaa..tak ade diskaun ke?huu

Penulis Rindu said...

terima kasih ye bagi komen..mcm tulah keadaannya. Sepatutnya kerajaan bantu rakyat,,bukan semua kaya kan

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung