Nuffnang

Saturday, April 25, 2020

Demi anak bapa sanggup jual tudung, gantung pada ‘handle’ motor... emoji senyum beri 1001 maksud


Demi anak bapa sanggup jual tudung, gantung pada ‘handle’ motor... emoji senyum beri 1001 maksud - “Nak raya nanti macam mana pula?”


Sebuah motosikal yang digantung penyidai kain di sebuah stesen minyak menjadi tanda tanya. Foto Facebook Alin Taharin
TANPA mempedulikan cuaca panas terik, seorang penunggang motosikal duduk di atas tembok di sebuah stesen minyak.
Namun, apa yang peliknya apabila kelihatan penyidai baju kecil tergantung pada sebelah pemegang motosikal milik lelaki itu.
Menerusi sekeping foto yang dirakamkan oleh seorang wanita, terdapat kadbod yang diletakkan di atas tempat duduk yang memaklumkan dia menjual tudung.

ARTIKEL BERKAITAN: Bukan derma, lelaki ini sebenarnya nak jual buah pinggang! Tiada MyKad nak mohon bantuan, “Tak kisah bayar berapa asalkan...”

ARTIKEL BERKAITAN: Empat beranak naik motor redah hujan untuk sekampit beras, barang dapur... tiba nak bayar minta tuala wanita pula!
“Saya jual tudung sebab nak beli susu dan lampin anak,” menurut keterangan pada kadbod itu.

Lebih menyentuh hati apabila di akhir keterangan itu turut disertakan dengan emoji senyum yang sukar ditafsir apakah maksud sebenar yang ingin disampaikan.

Keterangan pada kadbod yang diletakkan di atas tempat duduk motosikal.
Wanita berkenaan tampil menjelaskan bahawa lelaki berkenaan bukan mengemis tetapi memerah keringat sendiri demi keluarganya.
“Terserempak dengan saudara ni di Petronas Seberang Jaya. Saudara ni bukan meminta tetapi menjual tudung demi keperluan anak,” tulisnya di halaman Facebook Alin Taharin.
Posting wanita berkenaan kemudian menjadi tular selepas ia dikongsi halaman Facebook Penang Kini.

Tudung yang dijual, digantung pada penyidai baju kecil.
Rata-rata netizen menyuarakan simpati terhadap nasib yang menimpa lelaki berkenaan.
“Sedihnya. Moga dipermudahkan urusan hamba Allah ni,” tulis seorang netizen.
Rezeki masing-masing, yang mana ada gaji tu sepanjang PKP ni janganlah kita riyak sangat. Ada yang teramat susah nak survive.
NETIZEN
“Tolong support brother kita ni sesiapa yang berdekatan. Tu baru cari duit nak beli lampin anak. Nak raya nanti macam mana pula? Anak berapa orang pun kita tak tahu. Semoga Allah mudahkanlah urusan semua umat Islam di bulan Ramadan ini,” komen netizen yang lain.

Malah, ada yang mengingatkan bahawa segelintir pihak yang mengalami kesempitan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan bagi membendung penularan wabak Covid-19.


Seorang lelaki yang duduk di tepi motosikal bagi menjual tudung untuk membeli barang keperluan anaknya.
“Rezeki masing-masing, yang mana ada gaji tu sepanjang PKP ni janganlah kita riyak sangat. Ada yang teramat susah nak survive.
“Kita doa yang baik-baik. Yang mana ada lebih tu kita kongsi-kongsi lah rezeki. InsyaAllah rezeki ada di mana-mana. Amin,” ujarnya.

1 comment:

anakdenesor said...

Sedihnya..moga dimurahkan rezeki...moga jualan pakcik ni laku

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung