Nuffnang

Monday, April 6, 2020

Subhanallah !! Tak pernah solat 26 tahun, 1 tahun diam-diam sembahyang baca nota, gadis ‘terang hati’ ketika kuarantin diri


Tak pernah solat 26 tahun, 1 tahun diam-diam sembahyang baca nota, gadis ‘terang hati’ ketika kuarantin diri - “Mengejutkan sehari dapat hafal semua”


Shima mula belajar solat dengan meletakkan nota-nota bacaan doa dan surah di hadapan sejadah. Foto ihsan Nur'Rashima Murat
ADA hikmah di sebalik penularan wabak Covid-19 yang melanda serata dunia ketika ini.
Seperti kisah seorang gadis yang pulang dari Eropah yang terjejas teruk dan diisytiharkan zon merah bagi wabak yang membawa maut itu.
Perkongsian foto nota-nota niat dan surah serta bacaan lain untuk menunaikan solat, yang tersusun kemas diletakkan di hadapan sejadah, mengundang rasa terharu netizen.
Bercakap kepada mStar, Nur'Rashima Murat, 27, berkata hatinya mula terdetik untuk menunaikan solat semasa hubungannya bersama tunang ketika itu mengalami masalah, sebelum putus pada Mac tahun lalu.

Perkongsian Shima di laman sosial.
“Jujurnya, sepanjang saya hidup 26 tahun ketika itu, saya tak pernah sekali solat atau mengaji. Bukan ibu bapa tak nak ajar, tapi diri sendiri yang belum nak belajar solat.
“Gambar nota-nota tu di sejadah tu saya ambil pada April 2019, tapi baru saya ada keberanian untuk berkongsi kepada umum,” ujar warga Singapura itu kepada mStar.
Lebih mesra dengan panggilan Shima, dia mengakui selepas itu dia tetap mengalami kesulitan untuk menunaikan solat sebanyak lima kali sehari.
“Mula-mula tu susah juga, terkial-kial. Saya cuma cuma solat Isyak dan Subuh. Saya belajar pada waktu malam sebab semua orang dah tidur.
“Saya rasa malu nak solat dengan nota-nota tu, tak yakin. Saya masih solat tapi tak ambil inisiatif untuk menghafal setiap bacaan,” katanya yang menetap di Choa Chu Kang.
Shima semasa bercuti di Paris dan London, awal bulan lalu.
Kepulangannya ke Singapura selepas bercuti di Eropah pada awal bulan lalu memerlukannya untuk menjalani kuarantin di rumah sebagai langkah-langkah pencegahan Covid-19.
Sepanjang tempoh dua minggu itu, Shima mengambil peluang untuk belajar solat secara serius.
“Saya banyak tinggal solat dan inilah waktu untuk perbaiki solat saya. Saya hanya duduk rumah semasa kuarantin dan nekad untuk belajar solat betul-betul.
Saya rasa kalau tak kerana wabak Covid-19 dan self quarantine ni, saya akan tetap malas and tak nak belajar solat betul-betul. Ia membuka mata saya.
SHIMA
“Alhamdulilah sekarang saya dapat solat dengan tenang. Saya tak pakai nota-nota tu lagi sebab dah hafal. Surprisingly, saya hanya mengambil masa sehari untuk hafal semua,” ujarnya.
Shima yang merupakan anak ketiga daripada lima beradik itu syukur telah selesai menjalani kuarantin di rumah selama dua minggu tanpa mengalami sebarang gejala dan sihat sepenuhnya.
Shima menjalani kuarantin di rumah selama dua minggu susulan penularan wabak Covid-19.
Bagi pembantu peribadi di sebuah syarikat Batam, Indonesia itu, terdapat hikmah di sebalik wabak Covid-19.
“Saya rasa kalau tak kerana wabak Covid-19 dan self quarantine ni, saya akan tetap malas and tak nak belajar solat betul-betul. Ia membuka mata saya.
“Saya juga gembira dapat mempengaruhi kawan yang sebelum ni pun tak pernah solat lima waktu. Sekarang saya nampak dia solat depan mata saya. Dia juga berjaya melakukannya!
“Dan sekarang ia menjadi satu kewajipan untuk solat dan saya tidak akan terlepas melakukannya,” ujar Shima sambil menambah Singapura ketika ini menyarankan penjarakan sosial bagi mencegah jangkitan Covid-19.

Shima mengharapkan perkongsiannya menjadi iktibar buat semua.
Menurut Shima, perkongsiannya itu sebagai iktibar untuk memberi kesedaran bahawa setiap manusia tidak lari daripada membuat kesilapan dan tidak malu untuk memperbaikinya.
“Saya tak nak mereka malu untuk belajar solat walaupun umur sudah meningkat. Belajar solat dengan cara atau susah macam mana sekali pun kerana saya percaya suatu hari nanti semua usaha ini berbaloi... insyaAllah dosa kita dapat diampun olehNya,” katanya.
Tags/Kata Kunci:kuarantin , solat , sejadah , nota , Covid-19 , Singapura

3 comments:

Anonymous said...

Subhanallah, anda insan terpilih, teruskan usaha akhirat anda, dunia ini hanya di persinggahan…

Seperti virus covid19 adalah makluk Allah, begitu juga dengan kita akan kembali kepada maha pencipta

Nurul Ashikin said...

ALHAMDULILLAH
Sebenarnya banyak hikmah yang terselindung sebalik musibah ini. Semoga Allah pelihara kita drp menhadi mangsa C19 aaamin

asd said...

ARMANI POKER

PROMO BARU DI ARMANI POKER

BISA DEPOSIT VIA PULSA
BANYAK BONUSNYA

Yuk join sekarang juga , Poker online Terpercaya hanya di ARMANIPOKER , berlabel IDN POKER , di jamin 100% anti bot Player Vs Player.

ditunggu kehadiran di ARMANIPOKER ya !
Minimal depo 10k
Minimal wd 50k
Whatapps : +6287830298557
Link Alternatif : Adujotos.site | armanipokers.info

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung