Nuffnang

Thursday, April 29, 2021

Fuh Tedia !!! Dulu ada persepsi buruk, doktor kacak ini akhirnya ‘terjebak’ juga main TikTok

 

Dulu ada persepsi buruk, doktor kacak ini akhirnya ‘terjebak’ juga main TikTok - “Orang kalau boleh nak zoom semua benda”

Dr Aizul kini mengorak langkah dan tampil lebih santai menerusi perkongsian video di aplikasi TikTok.

NAMA Dr Aizul Hafizi sudah tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat di negara ini.

Malah, sudah acap kali wajahnya yang kacak terpapar di televisyen, akhbar dan juga majalah.

Tidak pernah jemu berkongsi ilmu, doktor perubatan dan pakar estetik itu kini mengorak langkah dan tampil lebih santai menerusi perkongsian video di aplikasi TikTok.

Bercerita lanjut kepada mStar, Dr Aizul, 32, mengakui dia juga sama seperti kebanyakan insan lain yang pada awalnya sedikit ragu-ragu dengan aplikasi itu.

"Sebenarnya saya masih baru lagi di aplikasi TikTok. Pernah sekitar empat ke lima bulan lepas, kongsi satu video kemudian saya biarkan je.

"Kemudian saya mula aktif dalam dua bulan lepas. Dulu saya ada persepsi negatif mengenai TikTok.

Dr Aizul gembira dengan sambutan yang diterima menerusi platform itu.

"Sebab nampak banyak menari, nampak macam platform untuk remaja. Saya fikir ia sesuai untuk content begitu.

"Tak lama kemudian baru saya sedar bahawa saya boleh kongsi apa sahaja video menerusi TIkTok," ujarnya.

Dekat media sosial, orang kalau boleh nak zoom semua benda.

DR AIZUL HAFIZI

Menurut Dr Aizul, dia terharu dengan sokongan ramai yang diterima menerusi perkongsian video di TikTok.

Selain berkongsi ilmu, dia juga banyak menimba pengetahuan baharu menerusi platform itu.

"Bila share, tiba-tiba ada satu video dapat perhatian, kemudian video-video seterusnya pun dapat jumlah tontonan yang tinggi.

Dr Aizul juga tak terlepas menerima komen negatif di TikTok.

"Saya rasa ia platform yang bagus. Saya sendiri banyak belajar menerusi TikTok. Antaranya, ada banyak perkongsian mengenai bisnes.

"Sekarang zaman dah berubah. Dulu nak belajar kena baca buku atau pergi kelas. Sekarang, ia semudah menonton dan mendengar di TikTok.

"Menggunakan dua deria itu, saya rasa ia lebih senang untuk ingat dalam kepala," ujarnya berseloroh.

Menurut Dr Aizul, dia juga tidak terlepas menerima komen negatif, khususnya apabila menghasilkan video berkaitan vaksin Covid-19.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Kadang-kadang, apa yang kita sampaikan, lain yang orang faham. Contohnya apabila saya berkongsi video mengenai vaksin.

Dr Aizul setuju bahawa platform TikTok sangat bermanfaat untuk menyampaikan ilmu.

"Ada orang yang negatif terhadap vaksin, menentang apa yang diberitahu. Pada saya, kalau kita jawab elok-elok, mereka OK sahaja.

"Dekat media sosial, orang kalau boleh nak zoom semua benda. Ada benda terkurang, tersalah cakap atau tersalah pakai, itu mereka lagi suka komen berbanding apa yang kita sampaikan.

"Perkongsian saya pula lebih kepada health and beauty. Seronok di TikTok sebab crowd suka bertanya dan mereka lebih relax," ujarnya lagi.

Untuk rekod, Dr Aizul memiliki lebih 40,000 pengikut di platform TikTok.

Tq Mstar

5 comments:

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

NOTA: Mari kita hasilkan seramai GRADUAN2 Muda JUTAWAN Islam/Melayu kita - hanya dengan menjadi Youtuber yg. KREATIF & UNIK!!

Dah jadi JUTAWAN Youtuber - boleh MELABUR buat BIZ lain yg. lebih CANGGIH!!

Di - https://www.snap.my/blogs/videografi/asal-pembantu-rumah-kini-gaji-tahunan-rm1-juta-hasil-upload-video-youtube-guna-smartphone

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Kelas2 ONLINE di Saiful Nang Academy, yg. amat MURAH ($50 cthnya), mcm. mana nak buat VIDEO H/P & jadi YouTuber Jutawan, Insya Allah!!

Di - https://www.snap.my/products/kelas-video-shooting

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Lagi di - https://www.snap.my/blogs/videografi/video-rakam-guna-smartphone-jer-pun-boleh-dapat-views-dekat-1-juta

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Bayangkan, asalkan anda KREATIF, RAJIN, BIJAK & UNIK - TAK perlu MODAL $Beribu, hanya MOBIL H/P anda ASASnya!! Kalau nak tambah lebih ilmu, boleh ambil kelas ONLINE murah ni, yg. ditawarkan ANAK2 MUDA Islam/Melayu KREATIF & BIJAK kita!!

Apalagi ANAK2 MUDA - rebut peluang ni!!

Di -
https://www.snap.my/blogs/videografi/5-tips-buat-video-viral-di-youtube-sebagai-panduan-untuk-semua-content-creator

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

https://youtu.be/3NjnAOiBOlY - Contoh VIDEOGRAFI Youtuber yg. amat MENARIK oleh RARETV bawah Saiful Nang Akademi ni!!

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung