Nuffnang

Thursday, April 16, 2020

Tedia !! Tahniah! Dr Noor Hisham dinobat antara 3 doktor terbaik dunia komited melawan Covid-19


Tahniah! Dr Noor Hisham dinobat antara 3 doktor terbaik dunia komited melawan Covid-19

Dr Hisham adalah salah seorang daripada tiga doktor terkemuka yang 'berperang' dalam perjuangan menghentikan penyebaran virus Covid-19. Foto: The Star
KETUA Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dinamakan sebagai antara doktor yang terkemuka di dunia oleh sebuah stesen televisyen di China.
Pengiktirafan itu ekoran pendekatannya dalam menangani pandemik Covid-19.
Menurut laporan dari China Global TV Network (CGTN), Dr Hisham adalah salah seorang daripada tiga doktor terkemuka yang 'berperang' dalam perjuangan menghentikan penyebaran virus Covid-19.
Dua doktor lain itu adalah pakar penyakit berjangkit Amerika Syarikat, Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Ashley Bloomfield.
Ketiga-tiga mereka mendapat pujian ramai kerana disifatkan sebagai 'tenang, jelas dan boleh dipercayai' dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat berhubung situasi semasa wabak tersebut.
Dr Noor Hisham, 56, yang telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Kesihatan sejak 2013, digelar sebagai sosok yang dipercayai oleh rakyat Malaysia, kerana komitmennya yang tidak pernah lelah dalam menyampaikan fakta dan saranan kepada rakyat termasuk menerusi platform media sosialnya.
Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana dalam bidang Surgeri dan Ijazah Doktor Perubatan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).
Mula menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Perubatan pada Ogos 1988, Dr Noor Hisham juga pernah melanjutkan pengajian dalam bidang Pembedahan Endokrin serta melakukan latihannya di beberapa universiti di Adelaide dan Sydney, Australia.
Pada 1994, beliau menyandang jawatan sebagai Pakar Bedah Umum sebelum bertugas sebagai Pakar Bedah Umum Hospital Putrajaya pada 2004.
Mempunyai pengalaman yang luas, kredibiliti serta pengetahuan luar biasa dalam bidang perubatan membolehkan beliau dilantik sebagai Ketua Pengarah Kesihatan bagi menggantikan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman pada 1 Mac 2013. - THE STAR
Tags/Kata Kunci:

2 comments:

Anonymous said...

Kalaulah beliau handle kes pertama tanpa diganggu menteri2 phanceng yg bangang tu mgkin situasi tak seteruk skrg.

Harap situasi kembali pulih. Tahniah kp kkm dan para frontliners kita yg berjuang sejak dari awal. Semoga usaha anda diberkati dan beroleh hasil yg positif. TAHNIAH!!!

Anonymous said...

Banggang sekor ni...masa PH dah 11 hari clear covid

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung