Nuffnang

Sunday, January 16, 2022

Perghh !!!! Kebas 7 lampu isyarat trafik sebelum kena tangkap

 


Sebuah persimpangan di Jogjakarta yang hilang lampu trafik. - Instagram/@dishubkotayogya


JAKARTA – Seorang lelaki ditahan polis selepas kegiatannya mencuri lampu trafik di sekitar Jogjakarta dibongkar polis tempatan, lapor portal Coconuts News, semalam.

Menurut Ketua Siasatan Jenayah Polis Jogjakarta, Andhyka Donny Hendrawan, suspek yang dikenali sebagai MENC itu berpura-pura sebagai kakitangan awam  yang kononnya bertanggungjawab melakukan penyelenggaraan lampu trafik.

MENC telah ditahan oleh pegawai bersama daripada  Agensi Pengangkutan Kota Jogjakarta di rumah saudaranya, di mana mereka menemui beberapa lampu trafik yang telah dicuri.

Ads by Kiosked

“Suspek berpura-pura sebagai kakitangan sokongan Agensi Pengangkutan. Dia berkata dia akan membaiki lampu isyarat trafik tetapi sebaliknya membawanya pulang dengan menyewa trak tunda,” kata Andhyka.

Suspek dilaporkan mencuri lampu trafik dari sekurang-kurangnya tujuh tempat di seluruh bandar itu dan menjalankan aktiviti jenayahnya pada waktu malam. 

Dia dipercayai mahu menjual lampu trafik yang dicuri itu secara online.

MENC telah didakwa atas tuduhan mencuri di bawah Kanun Jenayah Indonesia (KUHP), yang mungkin menyebabkan dia dipenjarakan sehingga lima tahun.

Ketua Unit Trafik Agensi Pengangkutan Jogjakarta, Windarto Kuswandono berkata, MENC telah mencuri lampu trafik yang masih berfungsi sepenuhnya.

“Lampu trafik yang dicuri bernilai sekita 15 juta rupiah (RM4,739) setiap satu.

“Kami akan meningkatkan lagi kawalan pemeriksaan di kawasan lampu trafik sekitar bandar agar perkara ini tidak berulang,” tegasnya. – Agensi

Posting Terbaik Minggu Ini

Sila Like Blog Apa Khabar Orang Kampung

Follow twitter

Harga Minyak dan Logam Dunia

Sahabat Ku... Tanpa Mereka Siapalah Media Orang Kampung