Bekas Timbalan Ketua UMNO Bahagian Putrajaya Datuk Tun Faisal Ismail Aziz mengkategorikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor Datuk Puad Zarkashi sebagai pemimpin ‘tua’ panas baran dan pembodek, yang tidak relevan lagi dan wajar diganti.

Menurutnya Ketua UMNO Bahagian Batu Pahat itu masih tidak sedar diri terhadap petunjuk yang diberikan pengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu yang menolak UMNO bahagian itu.

Mengulas beberapa kenyataan yang dikeluarkan Puad sebelum ini, Tun Faisal berkata Puad berasa rakyat dan pengundi suka dengan tindakan membodek Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Berdasarkan keputusan PRU-15, di Batu Pahat, BN bukan pilihan kedua pengundi, tapi pilihan ketiga. Tu pun Puad Zarkashi masih tak sedar-sedar diri lagi… masih lagi nak membodek Zahid. Dia ingat rakyat dan pengundi suka kot?

“Sebenarnya, Puad ini adalah dalam kategori Ketua UMNO Bahagian yang sudah tidak relevan lagi dan wajar digantikan,” kata Tun Faisal dalam kenyataan hari ini (25 Disember 2022).

Katanya lagi, pemimpin seperti Puad – yang juga ahli Majlis Tertinggi UMNO lantikan – sudah tidak relevan lagi dan wajar diganti dengan pemimpin muda di Batu Pahat, demi kelangsungan UMNO.

Menurutnya penolakan terhadap Puad terbukti apabila dalam PRU-15 lalu calon UMNO yang mewakili Barisan Nasional mendapat undi ketiga tertinggi selepas Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional.

“Seingat saya, Batu Pahat tidak ketandusan pemimpin. Takkan lah tak ada pemimpin Batu Pahat yang lebih muda, yang bukan jenis pembodek, yang bukan jenis panas baran yang tak boleh menggantikan Puad di Bahagian Batu Pahat.

“Semangat Selempang Merah mesti menerajui pembaharuan di Batu Pahat,” kata Tun Faisal lagi.Agendadaily